جایگاه زیتون در تمدن های کهن و فواید آن

فواید زیتون

درخت زیتون و میوه ی آن از دیرباز در میان تمدن های بزرگ گذشته عزیز شمرده می شده است. در یونان باستان پادشاهان بدن خود را به روغن زیتون آغشته می کردند. همچنین جنگجویان و ورزشکاران پیش از مبارزه و مسابقات ورزشی پوست خود را با این روغن مقدس چرب می کردند. آن ها تصور می کردند روغن زیتون باعث افزایش نیروی آن ها می شود. در ادبیات کهن یونان و در اشعار هومر نیز اشارات زیادی بته زیتون شده است و روغن آن به عنوان ماده ای برای ثروتمندان شناخته شده است. همچنین یونانیان و رومیان برای گرامیداشت یاد مردگان درخت زیتون می کاشته اند.

زیتون در مسیحیت جایگاه بسیار ویژه ای دارد؛ واژه ی مسیح در  زبان عبری به معنای کسی است که با روغن زیتون مسح شده باشد. در کتاب مقدس برگ زیتون نشانه ی امید، شاخه ی آن نشانه ی صلح و آشتی و روغن آن نشانه ی روشنایی است.

در دین اسلام نیز درخت زیتون درختی متبرک است و در قرآن به آن سوگند یاد شده است.

زیتون به عنوان نماد، نشانگر ثروت و وفور، روشنایی و صلح است. در بازی های باستانی المپیک نیز به برندگان تاجی ساخته شده از شاخه ی زیتون اهدا می شد.

زیتون امروزه شاید بیش تر به دلیل خواص فراوانش برای سلامتی مورد توجه باشد. البته شاید بتوان گفت که دلیل توجه و تکریم این گیاه پر فایده در جهان کهن نیز بی ارتباط به فواید آن نیست؛ چرا که در تمدن های کهن هر چیز پر سودی را مقدس می شماردند.

روغن زیتون از گذشته های دور در میان یونانیان، رومیان و مصریان علاوه بر مصارف آیینی، کاربرد خوراکی و پزشکی نیز داشته است. خوردن هشت عدد زیتون به طور روزانه، باعث افزایش 23% کلسترول خوب و کاهش 16% کلسترول بد می شود.

روغن زیتون دارای اسید های چرب غیر اشباع و آنتی اکسیدان هاست که باعث افزایش طول عمر و کاهش بیماری های قلبی عروقی و دیگر بیماری های مرتبط با مصرف روغن های اشباع می شود.

میوه زیتون نیز سرشار از مواد مغذی مانند مواد معدنی، ویتامین ها و ترکیبات آلی همچون فیبر، ویتامین E و آنتی اکسیدان های مختلف است و در میان بانوان برای حفظ سلامت و زیبایی طرفداران زیادی دارد.

تحقیقات نشان داده زیتون به دلیل وجود مواد معدنی مانند آهن و مس، در جلوگیری از پوکی استخوام موثر است. همچنین وجود امگا 9 و ترکیبات فنولی در آن بر سلامت قلب و عروق تاثیر مثبتی دارد. اولئیک اسیدِ موجود در آن نیز باعث کاهش فشار خون می شود.

وفور آنتی اکسیدان ها در زیتون نیز باعث می شود این میوه ی اعجاب انگیز در جلوگیری از تولید سلول های سرطانی نقش بسزایی داشته باشد.

زیتون همچنین منبع سالمی از فیبر است و می تواند به تنهایی 13% از فیبر روزانه ی مورد نیاز انسان را تامین کند. فیبر برای بهبود عملکرد سیستم گوارشی و سلامت روده ها بسیار مفید است. مصرف فیبر در کاهش وزن نیز بی تاثیر نیست.

خاصیت ضد التهاب زیتون، آن را در کاهش واکنش های آلرژیک نیز مفید ساخته است؛ ترکیبات خاصی در زیتون می تواند به عنوان آنتی هیستامین عمل کرده و از بروز آلرژی های مختلف جلوگیری کند.

آهن و مس موجود در زیتون، فاکتور های اساسی برای تشکیل گلبول های قرمز خون هستند و به این ترتیب مصرف زیتون در بهبود کم خونی و افزایش جریان خون موثر است. زیتون به ویژه زیتون سیاه، از خوراکی های خون ساز به شمار می آید.

درباره پایگاه اطلاع رسانی ریحانه

دیدگاهتان را بنویسید

*

3 × دو =